Schimmelnageldiagnostiek

 

In 2014 heb ik bij LCPL-Pathan in Rijswijk een cursus voor pedicures rondom de schimmeldiagnostiek van de nagel gevolgd. LCPL-Pathan is al 40 jaar het grootste gespecialiseerde cytologisch, pathologisch en moleculair biologisch laboratorium voor huisartsen en medisch specialisten in heel Nederland

 

Kalknagel of schimmelnagel?

De klinische diagnose schimmelnagel is niet altijd eenvoudig te stellen. Het is daarom aan te bevelen een nagelbiopt af te nemen om de diagnose microscopisch te bevestigen. Dit is een snelle, betrouwbare en sensitieve onderzoeksmethode. Andere oorzaken van verkleurde nagels kunnen zijn onycholysis (loszittende nagel), chronisch nageltrauma, psoriasis en bacteriële infecties (zoals een groene verkleuring bij pseudomonas).

De oorzaak hiervan kan liggen in de hoge vochtigheidsgraad door bijvoorbeeld openbare douches en sportschoenen. Of er is een grotere gevoeligheid voor schimmelinfecties door verminderde immunologische weerstand of autoimmuunziektes. Binnen families komen frequent meerdere mensen voor met schimmelnagels.

De infectie begint meestal bij de grote teen, distaal, subunguaal en in de hoeken en verspreidt zich langzaam naar de cuticula. Het begint met verkleuring en later wordt de nagel dikker en brokkeliger.

Wanneer de infectie proximaal bij het nagelbed begint (in 3%) is er vaker sprake van verminderde weerstand.  Ook kan een gistinfectie voorkomen (Candida) waarbij naast paronychia, ook hyperkeratosis en onycholysis kunnen voorkomen.

De meest voorkomende verwekker (75% van alle nagelinfecties) is de dermatophyt Trichophyton rubrum die ook schimmelinfecties van de huid veroorzaakt.

 

Inzending nagelbiopt

Interessant voor u is, dat ik als pedicure de mogelijkheid heb om nagel- en huidmateriaal in te sturen naar LCPL-Pathan voor diagnostisch onderzoek. Van dit materiaal worden microscopische preparaten gemaakt, die worden beoordeeld op de aanwezigheid van een schimmelinfectie.

Het biopt wordt in een buisje per post opgestuurd. Binnen circa tien werkdagen ontvang ik van LCPL-Pathan een uitslag van de bevindingen. Hierin wordt slechts aangegeven of er wel of geen sprake is van een schimmelinfectie. Naar aanleiding van de uitslag van het laboratorium kunnen we in overleg een behandelplan samenstellen.

Alle cliënten zonder bijkomend ziektebeeld (bijvoorbeeld diabetes, eczeem) kunnen de kosten van dit onderzoek niet meer bij de zorgverzekering declareren. Deze regeling geldt voor alle laboratoria in Nederland. Voor inzendingen zonder medische indicatie ontvang ik van LCPL-Pathan de nota van het onderzoek die ik bij u in rekening breng.

 

Kosten

Kosten voor het afnemen van het biopt en het aanvragen van het onderzoek - € 16,00

Kosten voor het onderzoek volgens de geldende tarieven van LCPL-Pathan - € 45,00 (2015)


Het corrigeren van (mycose)nagels met LCN WILDE-PEDIQUE silver Plus 

 

De gel :

 

Doordat de vraag naar professionele voetverzorging steeds meer toeneemt, verwacht u als klant niet alleen een behandeladvies voor het probleem (mycosenagels), maar ook een optisch en cosmetisch goed resultaat. 

Sinds enige jaren heeft zich het elastische en speciaal voor het voetenbereik ontwikkelde LCN WILDE-PEDIQUE Silver Plus gel bewezen. Deze gel past zich optimaal aan de afwikkelingsbewegingen van de voet aan en zorgt daardoor voor hoogst aangenaam draagcomfort. Deze kunststofgel kan zowel voor de cosmetische als voor de medische toepassingen ingezet worden.

 

LCN Wilde-Pedique Silver Plus gel bevat het wetenschappelijk getest kiemdodend component Piroctone Olamine. Testen met schimmels en gisten hebben uitgewezen dat het een kiemdodende werking heeft. Bovendien wordt aan het toegevoegde zilver een antibacteriële werking toegeschreven, welke de anti-mycotische componenten nog beter ondersteunt. Deze gel kan gebruikt worden om een teennagel gedeeltelijk of zelfs helemaal te repareren. U als cliënt krijgt een mooie, goed verzorgde teennagel. LCN Wilde-Pedique Silver Plus is een elastische gel die zich aanpast aan de bewegingen van de nagel en de voet tijdens het lopen. De gelnagel voelt heel natuurlijk aan en past perfect bij de natuurlijke nagel. Deze éénfase gel wordt onder een LED lamp uitgehard. LCN Wilde-Pedique Silver Plus is er in verschillende natuurlijke kleuren en ik kan samen met u bepalen welke kleur gel het beste past. Sterke verkleuringen van de nagel kunnen zoveel mogelijk gecamoufleerd worden naar de kleur van het nagelbed.

 

De nagels kunnen direct na de behandeling gelakt worden en in de schoenen.

 

 

De behandeling bij schimmelnagels :

 

Er is 1/3 gezonde natuurlijke nagel aan de nagelriem nodig om de de gel te kunnen hechten en de nagel moet schoon en droog zijn.

De te behandelen nagel moet dus vooraf zover bewerkt wordt dat alle door mycose aangetaste gedeelten zijn verwijderd en de nagel dun is. Het dunner maken van de nagel(s) gebeurt met de sneldraaiende frais van de pedicuremotor en soms kan het nodig zijn hierbij de nattechniek te gebruiken om hittevorming te voorkomen.

Wanneer de nagels nat zijn hecht de gel niet optimaal en zo kan het dus zijn dat er vóór het aanbrengen van de gel een aparte voorbehandeling nodig is om zodoende op een schone en droge nagel te kunnen werken.

 

Het is belangrijk dat er voldoende groei zit in de nagels en in ernstiger gevallen is het aan te bevelen gelijktijdig te beginnen met door de huisarts voorgeschreven medicatie tegen nagelschimmel.

Thuis kunt u uw nagels nabehandelen met LCN Mykosept druppels of spray zodat de werkzame stof Piroctone Olamine weer wordt geactiveerd.

 
 

Bij voldoende groei zal de Wilde-Pedique Silver Plus gel samen met de natuurlijke nagel uitgroeien. Na verloop van een aantal weken is het raadzaam om de uitgevoerde correctie bij te laten werken of te vernieuwen. Zo voorkomt u dat deze ‘loslaat’ of beschadigt.  

Zo kan de gelnagel tegelijk met de natuurlijke nagel uitgroeten en ontstaat er een gezonde natuurlijke nagel.

 

 

 


Diabetische voet

Mensen met diabetes kunnen complicaties hebben aan hun voeten als gevolg van hun ziekte. Door mijn specialisatie ‘Diabetische Voet’ kan ik professionele hulp en verzorging geven. In veel gevallen wordt deze behandeling ook door de ziektekostenverzekering gedekt. 

Reumatische voet

Voor iemand met reumatische klachten is het belangrijk om naar een pedicure te gaan die kennis heeft over deze ziekte en de gevolgen. Door mijn specialisatie kan ik zorgen voor drukverlichting bij knobbels en goede adviezen geven over materialen en hulpmiddelen.

Orthesiologie

Doordat ik een specialisatie heb in orthesiologie kan ik diverse drukplekken ontlasten, met name aan en tussen de tenen. Ook kan ik ortheses maken voor het reguleren van de teenstand (bijvoorbeeld bij hamertenen).

Vilttechniek

De vilttechniek wordt gebruikt om direct verlichting te bieden bij hevige drukpijnen aan de tenen of voet.

Nagelbeugeltechniek

Ik ben gespecialiseerd in nagelbeugeltechnieken. Dat betekent dat ik met behulp van metaal of kunststof een op maat gemaakte beugel kan maken die bedoeld is om de nagel naar een juiste vorm te corrigeren.

Codecertificaat

Het codecertificaat geeft aan dat ik als pedicure voldoe aan alle wettelijke- en branche-eisen die worden gesteld aan hygiëne, milieu en arbeidsomstandigheden.